ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ MONTEROTONDO ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Την εβδομάδα 8 - 12 Μαΐου επισκέφτηκαν το Γυμνάσιο Βαλτινού 2 εκπαιδευτικοί και 6 μαθητές από το σχολείο I.C. Raffaello Giovagnoli του Monterotondo της Ιταλίας στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus με κωδικό KA121-SCH-000058355 και τίτλο: «A.R.M.O.N.I.A». Το συγκεκριμένο σχολείο έχει διαπίστευση Erasmus και επέλεξε το Γυμνάσιο Βαλτινού για την υλοποίηση δράσεων στα πλαίσια του ανωτέρω προγράμματος. Υλοποιήθηκαν μαθήματα στην Αγγλική γλώσσα στην Α΄ τάξη με συμμετοχή και των Ιταλών μαθητών. Συγκεκριμένα παρακολούθησαν ένα μάθημα για τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, ένα μάθημα για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση υλικών στα πλαίσια του μαθήματος της Φυσικής αναπτύσσοντας οικολογική συνείδηση και στάσεις σεβασμού προς το περιβάλλον. Επίσης στα πλαίσια του μαθήματος των Αγγλικών οι μαθητές με χρήση της μουσικής και αγγλικών στίχων εξασκήθηκαν στην ανάπτυξη των ακουστικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων τους καθώς και στην δημιουργική γραφή. Ακόμη στα πλαίσια του εορτασμού για την ημέρα της Ευρώπης οι μαθητές αξιοποίησαν την μουσική για να αναπτύξουν την αίσθηση του ανήκειν στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και χρησιμοποιώντας μια ξένη για αυτούς Ευρωπαϊκή γλώσσα αντάλλαξαν απόψεις για το τι σημαίνει η Ευρώπη για αυτούς. Στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής οι μαθητές διδάχτηκαν ένα παραδοσιακό Ελληνικό τραγούδι καθώς και την ανάλυσή του, έμαθαν τον σύνθετο ρυθμό 7/8 παίζοντας κρουστά όργανα παράλληλα με την μουσική του τραγουδιού και χόρεψαν το τραγούδι. Στα πλαίσια του μαθήματος των μαθηματικών οι μαθητές πειραματίστηκαν με μοτίβα φυσικών αριθμών και τον υπολογισμό μεγάλων αθροισμάτων φυσικών αριθμών, έκαναν διερεύνηση αθροιστικών πινάκων, κατασκεύασαν δικούς τους αθροιστικούς πίνακες και έμαθαν και κάποια πράγματα από την ιστορία των μαθηματικών. Πέρα από τις δραστηριότητες στο σχολείο δεν θα μπορούσε να λείψει η ξενάγηση στην πόλη των Τρικάλων καθώς και στα Μετέωρα. Τέλος οι Ιταλοί επισκέπτες συμμετείχαν στην εκδρομή που οργάνωσε το Γυμνάσιο Βαλτινού για όλο το σχολείο με προορισμό τν Μακρυνίτσα και τον Βόλο. Περιηγήθηκαν στα στενά της Μακρυνίτσας θαυμάζοντας την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της, επισκέφτηκαν το Μουσείο κεραμοποιίας Τσαλαπάτα στο Βόλο όπου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη την διαδικασία παρασκευής κεραμιδιών και τούβλων. Τέλος απόλαυσαν την τοπική κουζίνα του Βόλου. Για τους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου καθώς ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε δραστηριότητες με άλλους Ευρωπαίους μαθητές ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+ "ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ STEM ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"
Η τελευταία κινητικότητα του Γυμνασίου Βαλτινού για το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: «Ανάπτυξη δραστηριοτήτων STEM στο σχολείο» έγινε από 9 έως 16 Ιουλίου 2022 στην Κύπρο. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τις κινητικότητες να πραγματοποιούνται μόλις τον τελευταίο χρόνο λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις εξαιτίας της πανδημίας Covid-19. Οι συμμετέχουσες χώρες είχαν αναλάβει την κατασκευή τμήματος ενός «έξυπνου» σπιτιού με ρομποτικά καθώς και παραδοσιακά στοιχεία και την υλοποίηση δώδεκα σχετικών σχεδίων μαθήματος. Ο σκοπός της τελευταίας συνάντησης ήταν η συναρμολόγηση των δωματίων – χώρων που είχε αναλάβει η κάθε χώρα να κατασκευάσει, η διάχυση καλών πρακτικών και ο διαμοιρασμός των σχεδίων μαθήματος των εμπλεκόμενων σχολείων. Η τελική παρουσίαση με τα βήματα που ακολουθήθηκαν και τις δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν έγινε στο Πνευματικό Κέντρο Τιμής Πάφου με την παρουσία εκπροσώπων της Δημοτικής Αρχής, γονέων και κατοίκων της περιοχής. Το τελικό προϊόν παρέμεινε στο Δημοτικό Σχολείο Μανδριών Πάφου, που ήταν και η συντονιστική μονάδα του προγράμματος.
Η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου
ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+
Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο:" Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων STEM στο σχολείο" δημιουργήθηκαν και υλοποιήθηκαν στο σχολείο μας 12 σχέδια μαθήματος ως παραδοτέα του προγράμματος.
Τα σχέδια μαθήματος μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.
Παράπλευρη επιφάνεια κυλίνδρου
Curved surface area of a cylinder
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ ΣΤΟ TORUN ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Στην Πολωνία, και συγκεκριμένα στο Torun, βρέθηκε αντιπροσωπεία 6 μαθητών και 4 εκπαιδευτικών του Γυμνασίου Βαλτινού από 19 έως 25 Ιουνίου, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων STEM στο σχολείο». Μαθητές και εκπαιδευτικοί από έξι χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Βουλγαρία και Λιθουανία) παρακολούθησαν μαθήματα Χημείας, Γεωγραφίας, Μαθηματικών και Ρομποτικής, γνωρίζοντας καινοτόμους και διασκεδαστικούς τρόπους μάθησης. Εκτός από τα μαθήματα στο σχολείο, οι αποστολές επισκέφτηκαν μοναδικά αξιοθέατα, όπως τη θερινή κατοικία του Σοπέν και το σπίτι του Κοπέρνικου, έκαναν βόλτα στις όχθες του ποταμού Βιστούλα και στις ακτές της Βαλτικής και απόλαυσαν τις πόλεις Torun και Gdansk, που αποτελούν μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η ομάδα Erasmus + του Γυμνασίου
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ ΣΤΗ MARTINA FRANCA ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ
Στα πλαίσια του Προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων STEMστο σχολείο» πραγματοποιήθηκε από 1η έως 6η Μαΐου η 5η κινητικότητα στην πόλη MartinaFrancaτης Ιταλίας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μαθήματα σχεδιασμού αντικειμένων με χρήση του Geogebra και έμαθαν διασκεδάζοντας να κατασκευάζουν τρισδιάστατες απεικονίσεις. Επίσης παρακολούθησαν μαθήματα εκπαιδευτικής ρομποτικής προγραμματίζοντας ένα όχημα – ρομπότ και χρησιμοποίησαν αισθητήρες για την ανίχνευση διαρροής γκαζιού καθώς και για να παίξουν ποδόσφαιρο με τα ρομποτάκια. Πέρα από το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος αυτού, που υπήρξε εξαιρετικά ενδιαφέρον και καινοτόμο, οι συμμετέχοντες περιηγήθηκαν σε αξιοθέατα της περιοχής που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO- Matera, Alberobello, μαθαίνοντας για την ιστορία αυτών και την μοναδική αρχιτεκτονική τους.
Η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου
ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ ΣΤΟ RADVILISKIS ΤΗΣ ΛΙΘΟΥΑΝΙΑΣ
Την εβδομάδα από 4 έως 8 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Radviliskis της Λιθουανίας η τρίτη κινητικότητα του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Ανάπτυξη δραστηριοτήτων STEM στο σχολείο». Μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες ρομποτικής κατασκευάζοντας αυτοκίνητα- ρομπότ και προγραμματίζοντας την κίνησή τους στο εργαστήριο ρομποτικής του σχολείου. Επίσης χρησιμοποιήσαμε το drone του σχολείου και είδαμε την πόλη του Radviliskis από ψηλά. Οι Λιθουανοί εταίροι είχαν οργανώσει για όλους τους συμμετέχοντες στην κινητικότητα επίσκεψη στο κέντρο STEAM του Siauliai, μιας μεγάλης πόλης κοντά στο Radviliskis, όπου παρακολουθήσαμε workshops στα οποία υλοποιήσαμε πειράματα χημείας, κατασκευές ρομποτικής, χρησιμοποιήσαμε ηλεκτρονικά μικροσκόπια και διασκεδάσαμε χορεύοντας πάνω σε ειδικά διαμορφωμένο δάπεδο συνδεδεμένο με υπολογιστή. Παράλληλα, επειδή η περίοδος του Πάσχα πλησίαζε, παρακολουθήσαμε ένα εργαστήριο ζωγραφικής παραδοσιακών Λιθουανικών Πασχαλινών αυγών και κατασκευάσαμε και κεριά. Εκτός από τις δραστηριότητες αυτές που είχαν άμεση σχέση με την υλοποίηση των στόχων του προγράμματος είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην πόλη του Trakai, την πρώτη πρωτεύουσα της Λιθουανίας και να επισκεφτούμε το επιβλητικό κάστρο της που βρίσκεται σε νησί. Επισκεφτήκαμε επίσης τον λόφο των Σταυρών, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, καθώς και την πρωτεύουσα Βίλνιους απολαμβάνοντας την πεζοπορία στα γραφικά στενά της παλιάς πόλης. Οι Λιθουανοί εταίροι μας φρόντισαν να γνωρίσουμε και την κουλτούρα της χώρας τους δοκιμάζοντας παραδοσιακές συνταγές, ακούγοντας παραδοσιακή μουσική και κάνοντας μαθήματα παραδοσιακών χορών. Παράλληλα σε συντονιστική συνάντηση κανονίσαμε τις επόμενες κινητικότητες και συζητήσαμε για την πορεία της υλοποίησης των παραδοτέων του προγράμματος. Επιστρέψαμε από τη Λιθουανία απόλυτα ευχαριστημένοι από την θερμή φιλοξενία, την άψογη οργάνωση των δραστηριοτήτων STEM καθώς και των επισκέψεων- ξεναγήσεων που είχαν οργανώσει για τους συμμετέχοντες οι Λιθουανοί εταίροι.
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Βαλτινού
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ERASMUS+ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΛΤΙΝΟΥ
Το Γυμνάσιο Βαλτινού επισκέφτηκαν, από 29 Νοεμβρίου έως 3 Δεκεμβρίου, εταίροι από Κύπρο, Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία και Πολωνία στα πλαίσια της δεύτερης κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο: «Ανάπτυξη δραστηριοτήτων STEMστο σχολείο». Οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί και μαθητές παρακολούθησαν ένα μάθημα Φυσικής για το ηλεκτρικό ρεύμα και τις ηλεκτρικές πηγές καθώς και ένα μάθημα Πληροφορικής για την δομή επανάληψης από την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Παπαβασιλείου Βασιλική. Εφόρμηση για την υλοποίηση των σχεδίων μαθήματος ήταν η κατασκευή ενός ρομποτικού στοιχείου για την αυλή του «έξυπνου σπιτιού» το οποίο θα είναι το τελικό παραδοτέο προϊόν του προγράμματος. Το μάθημα παρακολούθησαν και συμμετείχαν διαδικτυακά και οι μαθητές του σχολείου Μανδριών της Κύπρου. Εκτός από την παρακολούθηση των μαθημάτων οι επισκέπτες μαθητές και καθηγητές ξεναγήθηκαν στην πόλη των Τρικάλων, στα Μετέωρα καθώς και στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Οδυσσέας Ράπτης ανέλαβε την ξενάγησή τους στον Μύλο του Ματσόπουλου, ενώ οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για τον τρόπο και τα στάδια κατασκευής των Βυζαντινών Εικόνων στο Εργαστήριο «Πεύκης».
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΤΙΝΟΥ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+
Στην Πάφο της Κύπρου βρέθηκε αντιπροσωπεία του Γυμνασίου Βαλτινού από 11 μέχρι 15 Οκτωβρίου 2021 για την πρώτη Συντονιστική συνάντηση του προγράμματος Erasmus + με τίτλο: «Ανάπτυξη Δραστηριοτήτων STEM στο σχολείο». Το Γυμνάσιο Βαλτινού εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί Μπαρούτα Γεωργία, ΠΕ06 (Αγγλικών) και Παπαβασιλείου Βασιλική, ΠΕ86 και ΠΕ04.01 (Πληροφορικής και Φυσικής). Στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι ακόλουθες χώρες: Κύπρος (Συντονίστρια χώρα), Ελλάδα, Πολωνία, Βουλγαρία, Λιθουανία και Ιταλία. Στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή ενός «έξυπνου» σπιτιού με ρομποτικά στοιχεία, αυτοματισμούς, χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και στοιχείων της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας και παράλληλα η δημιουργία διαθεματικών σχεδίων μαθημάτων που αφορούν στις φυσικές επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά. Στην πρώτη συνάντηση οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν μαθήματα στο συντονιστικό σχολείο και καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των προϊόντων του προγράμματος καθώς και τις επόμενες κινητικότητες, πρώτη από τις οποίες θα είναι στο Βαλτινό στο τέλος Νοεμβρίου 2021.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS + ΜΕ ΤΙΤΛΟ: “MUSIC: A MELODIC METHODOLOGY INTO TEACHING AND LEARNING”
Με την εικονική κινητικότητα που υλοποιήθηκε από 11 έως 13/05/2021 ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ERASMUS+
“MUSIC: A MELODIC METHODOLOGY INTO TEACHING AND LEARNING”, 2018-1-ES01-KA229-050761.
Στα πλαίσια του προγράμματος αυτού μαθητές και εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Βαλτινού είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την μουσική και την κουλτούρα των συμμετεχουσών χωρών: Ισπανία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ιταλία. Ασχολήθηκαν με την ιστορία της μουσικής, τα παραδοσιακά όργανα και χορούς της κάθε χώρας, τα συναισθήματα που γεννά η μουσική και είχαν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μαθήματα διδασκαλίας της Αγγλικής αλλά και της μητρικής τους γλώσσας με χρήση της μουσικής.
Τα προϊόντα του προγράμματος μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα:
https://sites.google.com/iespabloruizpicasso.es/erasmuspluska229music/home
καθώς και στο etwinning:
https://twinspace.etwinning.net/75904/home
Η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Βαλτινού
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS + ΜΕ ΤΙΤΛΟ: The Rivers Tell
Το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο “TheRiversTell” ολοκληρώθηκε με δύο εικονικές κινητικότητες, από 17 έως 19 Μαΐου και από 24 έως 26 Μαΐου με διοργανώτριες χώρες την Ρουμανία και Πορτογαλία αντίστοιχα και με συμμετοχή των μαθητών των συμμετεχόντων χωρών. Στην διάρκεια των εικονικών κινητικοτήτων παρουσιάστηκαν τα παραδοτέα της κάθε χώρας, οργανώθηκαν δράσεις και εργαστήρια που κινητοποίησαν το ενδιαφέρον των μαθητών.
Μπορείτε να δείτε τα τελικά προϊόντα των μαθητών του σχολείου μας καθώς και των εταίρων στην ιστοσελίδα του προγράμματος: https://clubeeuropeu7.wixsite.com/theriverstell1820
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Βαλτινού
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS + ΜΕ ΤΙΤΛΟ: Bücher machen, Theater bauen, Geschichten erzählen
Το πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο: "Bücher machen, Theater bauen, Geschichten erzählen" ολοκληρώθηκε με δύο εικονικές κινητικότητες εξ'αιτίας της αναβολής των δια ζώσης κινητικοτήτων λόγω της πανδημίας Covid -19. Η πρώτη κινητικότητα οργανώθηκε απο την Ελλάδα στο διάστημα 31/5 έως 2/6/2021, στην οποία συμμετείχαν και μαθητές. Η δέυτερη, στην οποία συμμετείχαν μόνο καθηγητές λόγω του συντονιστικού χαρακτήρα της, οργανώθηκε απο τη Γερμανία στο διάστημα απο 8/6 έως και 10/6/2021. Η ιστοσελίδα του συγκεκριμένου προγράμματος, στην οποία μπορείτε να δείτε τα τελικά προϊόντα των μαθητών του σχολείου μας καθώς και των εταίρων, είναι:
https://erasmusbookstheate.wixsite.com/bookstalestheater
Η ομάδα Erasmus του Γυμνασίου Βαλτινού
ERASMUS PROJECT - BOARD GAMES
Despite the difficulties and the obstacles that Covid-19 has caused, yet, the teams have managed to move forward towards the ending of the project. They have completed one of the final steps of the board game making the board game cards. You can see the Greek board game cards below:
Greek Traditional Types of Food
Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια που έχουν προκληθεί απο την πανδημία Covid-19, οι εταίροι του προγράμματος Erasmus+ Aestimamus Nostrum Hereditatem - Board Games, συνεχίζουν τις εργασίες για την ολοκλήρωσή του. Έτσι φτάξαμε τις κάρτες του παιχνιδιού που αφορούν σε Εμβληματικούς Έλληνες, Αρχαιολογικά μνημεία, Έθιμα και Παραδοσιακά Ελληνικά Φαγητά. Τις κάρτες μπορείτε να δείτε στους παραπάνω αντίστοιχους συνδέσμους.
Η ομάδα Erasmus+ του Γυμνασίου Βαλτινού
2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2019
2nd Meeting in Greece
The LTT in Greece took place from the 24th to the 27th of March, 2019
The partners arrived on the 24th of March. On the 25th, as it is the Greek National Day the students and the teachers attended the parade with the host families and the Greek teachers and then they had lunch, tasting the traditional dishes of the day.
On the 26th of March, after a short welcoming ceremony, each country presented their work. The whole school participated, by moving from class to class and learning with different methodologies that each group applied in their teaching. Some of them were gamification, kahoot, puzzles, exhibitions, theater or posters. The local students had great fun learning and mingling with the foreign students.
On Wednesday a trip to Corfu took place, a popular destination for its beauty, its history and traditions, things that they could now see themselves, as Corfu was one of the islands touched upon in the projects of the Greek team.
On Thursday the Erasmus group visited Meteora, UNESCO?s cultural heritage, which stunned both teachers and students. In the evening the school was the meeting point for the hosts, the hosted, and the local community, as parents and the Greek teachers organized a farewell party. A Folk Association came to the school in traditional costumes and presented traditional dances. After that, they all participated in the Greek-like party.
Friday was spent again at the school. Two professors from the University of Thessaly, Dr Andreas Flouris and Davide Testa made an interesting interactive presentation on climate change and on new technologies and technological ideas. There was even a competition among the mixed groups of students. Later, the evaluation reports were made and students left to spend the last day with their Greek friends. In the afternoon the Greek teachers took their foreign colleagues on a walking tour around Trikala. They showed them the Castle, Varousi (the old town), Asklipeion and Tsitsanis Museum.
The departures took place on Saturday, under a touching atmosphere, as it was the last meeting with students, who promised that they would travel to each other?s countries so that they will meet again.
2η Συνάντηση στην Ελλάδα
Η 2η συνάντηση στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε από τις 24 έως τις 27 Μαρτίου , 2019.
Οι εταίροι έφτασαν στις 24 Μαρτίου. Την επόμενη μέρα, καθώς ήταν εθνική εορτή, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν την παρέλαση και στο γεύμα που τους παρατέθηκε δοκίμασαν τα παραδοσιακά πιάτα της ημέρας.
Την 26η Μαρτίου, μετά από μια σύντομη τελετή υποδοχής, κάθε χώρα παρουσίασε τις εργασίες της. Όλο το σχολείο συμμετείχε και οι μαθητές μετακινούνταν από τάξη σε τάξη για να γνωρίσουν τις διάφορες μεθοδολογίες που οι καθηγητές των συμμετεχουσών χωρών εφαρμόζουν στην διαδικασία της διδασκαλίας. Κάποιες από αυτές ήταν: μάθηση μέσω παιχνιδιού (gamification), kahoot, puzzles, θέατρο ή πόστερ. Οι Έλληνες μαθητές είχαν την ευκαιρία, μαζί με τους φιλοξενούμενους μαθητές, να γνωρίσουν ευχάριστους και διασκεδαστικούς τρόπους μάθησης.
Την Τετάρτη οι εταίροι επισκέφτηκαν το νησί της Κέρκυρας, ένα δημοφιλή προορισμό για την ομορφιά του, την ιστορία και τις παραδόσεις του, πράγματα τα οποία γνώρισαν και από κοντά καθώς η Κέρκυρα ήταν ένα από τα νησιά που αναφερόταν στα προϊόντα της Ελληνικής ομάδας.
Την Πέμπτη η ομάδα Erasmusεπισκέφτηκε τα Μετέωρα, μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, τα οποία εξέπληξαν τόσο τους μαθητές όσο και τους καθηγητές. Το απόγευμα οι φιλοξενούμενοι μαζί με τους Έλληνες καθηγητές, μαθητές, γονείς καθώς και εκπροσώπους της τοπικής αρχής, συναντήθηκαν στο σχολείο όπου πραγματοποιήθηκε μια αποχαιρετιστήρια γιορτή. Ένας σύλλογος παραδοσιακών χορών ήρθε στο σχολείο και φορώντας τοπικές παραδοσιακές στολές παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς. Στη συνέχεια όλοι συμμετείχαν στην χαρούμενη αυτή γιορτή.
Την Παρασκευή, δύο καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι κ. Ανδρέας Φλούρης και DavideTesta έκαναν μια ενδιαφέρουσα διαδραστική παρουσίαση σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τις νέες τεχνολογίες και τεχνολογικές ιδέες. Υπήρξε ένας διαγωνισμός μεταξύ των μεικτών ομάδων των μαθητών για την ποιο έξυπνη και καινοτόμα τεχνολογική πρόταση. Στην συνέχεια συμπληρώθηκαν τα φύλλα αξιολόγησης και οι μαθητές έφυγαν από το σχολείο για να περάσουν την τελευταία μέρα με τους Έλληνες φίλους τους. Το απόγευμα οι Έλληνες καθηγητές συνόδευσαν τους εταίρους σε ένα περίπατο στην πόλη δείχνοντάς τους τα σημαντικότερα αξιοθέατα όπως το Κάστρο, το Βαρούσι, το Ασκληπιείο και το Μουσείο Τσιτσάνη.
Οι φιλοξενούμενοι αναχώρησαν το Σάββατο, μέσα σε μια έντονα συναισθηματική ατμόσφαιρα, καθώς ήταν η τελευταία συνάντηση με μαθητές, οι οποίοι υποσχέθηκαν ο ένας στον άλλο ότι κάποια στιγμή θα συναντηθούν ξανά.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ, ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ ΤΟΥ 2019
Συνάντηση στην Πολωνία
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2019.
Την Δευτέρα στις 13 μας καλωσόρισαν με μια πολύ όμορφη γιορτή υποδοχής στο σχολείο. Επίσης επισκεφτήκαμε τον Δήμαρχο που μας εξήγησε την συνεργασία της κοινότητας με τις τοπικές αρχές. Ακολούθησε μια συνάντηση των καθηγητών και στο τέλος της ημέρας οι μαθητές έφτιαξαν παραδοσιακά βραχιολάκια και αποκριάτικα μπισκότα.
Την επόμενη μέρα επισκεφτήκαμε ένα επαγγελματικό λύκειο και εντυπωσιαστήκαμε από τους τομείς που διέθετε το σχολείο, κυρίως από τον τομέα διαφήμισης. Αργότερα πήγαμε στην Κρακοβία όπου ξεναγηθήκαμε στο Κάστρο και στην Εβραϊκή συνοικία της πόλης και ταξιδέψαμε πίσω στο χρόνο.
Την Τετάρτη οι ομάδες παρουσίασαν τις εργασίες τους. Οι μαθητές βρήκαν όλες τις δραστηριότητες πολύ ενδιαφέρουσες και διασκεδαστικές. Μετά το FEMAC, η πρεσβευτής του e-TwinningAnnaAzur ήρθε στο σχολείο και οι καθηγητές παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο σχετικό με τις δυνατότητες που παρέχονται μέσω της χρήσης του e-Twinning.
Την Πέμπτη οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια παραδοσιακής χειροτεχνίας τα οποία παρακολούθησαν και οι καθηγητές που είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν με ηλικιωμένες κυρίες που προσπαθούν να διατηρήσουν τις παραδόσεις.
Οι καθηγητές επίσης παρακολούθησαν μαθήματα διαφόρων τάξεων και είδαν τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιούνται στην διδασκαλία της Αγγλικής γλώσσας. Επίσης όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές, επισκεφτήκαμε ένα παραδοσιακό φούρνο όπου είδαμε τον τρόπο ψησίματος του ψωμιού και ενημερωθήκαμε για την διατροφική του αξία. Το απόγευμα περιηγηθήκαμε στο αλατωρυχείο της Bochnia. Ο οδηγός μας τόνισε την σημασία του αλατωρυχείου κατά τη διάρκεια της ιστορίας της Πολωνίας. Τέλος με την επιστροφή μας ακολούθησε ένα αποχαιρετιστήριο γεύμα με τοπικά εδέσματα.
Τη Παρασκευή επισκεφτήκαμε το Tarnow, περπατήσαμε στην πόλη και είδαμε τον καθεδρικό ναό καθώς και άλλα αξιοθέατα.
Meeting in Poland
The meeting in Poland took place in February, 2019.
On Monday, the 13th, there was a brilliant welcoming ceremony at the school. We also visited the Mayor, who explained to us how the community functions in terms with the local authorities. A teacher meeting followed and at the end of the day the students made traditional bracelet and Carnival cookies.
The next day a visit to a vocational school took place. The students showed the Erasmus group around the school and we were all impressed by the sections the school offers, e.g advertisement. Later we visited Krakow, where a guided tour around the castle and the Jewish sector took everyone back in time.
On Wednesday the team presented what they had prepared back in their countries. The students found all activities very interesting and entertaining. After the FEMAC, the e-Twinning Ambassador Anna Azur came to the school and the teachers had a seminar on the possibilities they have through using e-Twinning.
On Thursday the students took part in traditional craft workshops and the teachers attended them and spoke to the local old ladies who still carry the tradition.
The teachers also attended classes, and saw the methodologies used in teaching English. On Thursday the group also visited a traditional bakery, where the baker told them about the traditional way of making bread and the nutritional facts of bread. In the afternoon a trip to the salt mine of Bochnia took place. The guide stressed to teachers and students the importance of the salt mine throughout the history of Poland. In the evening teachers, students, parents and members of the local authorities had a farewell party with local delicacies.
On Friday the Erasmus team visited Tarnow, walked around the town, visited the Cathedral and the town?s sights.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ, 25-11 ΕΩΣ 1-12-2018
ERASMUS MEETING IN HUNGARY, 25th November -1st December, 2018
Our school participated in the meeting for the Erasmus+ program ?A Journey to Active Methodologies?.
The participants received a warm welcome by students, teachers and parents. On the first day the groups met the Mayor. She gave information about the area, the problems and the everyday life of the inhabitants. Later, on the same day, old ladies baked for the foreign students and teachers traditional delicacies.
The second day in Hungary was spent in the beautiful capital, Budapest. The Erasmus group visited the Palace of Wonders, and exceptional interactive museum. The students and the teachers had a brilliant time learning about Physics, the universe, Chemistry. Afterwards, a guided tour in the impressive Parliament took place.
The 28th of November was spent at the school, where the teams presented the work they had prepared to the local students, as well as to the foreign ones. The students learnt through Kahoot games, interactive games and impressive experiments that took place in the classrooms. Later, to let steam off, they even decorated gingerbreads!
On the 29th of November they all visited Szeged, where they were guided around the city, learning about its history.
On the 30th of November they attended lessons, taking the opportunity to compare and contrast the lessons at their homeland. Later, they all visited an old people?s house, where primary school children danced and sang, giving a little of their youthful attitude to the old people.
It was an experience that they will never forget, enforced by the warmth of the Hungarian people.
Το σχολείο μας συμμετείχε στην διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ με τίτλο ?A Journey to Active Methodologies?.
Οι συμμετέχοντες δέχτηκαν θερμό καλωσόρισμα από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς. Την πρώτη ημέρα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Δημαρχείο. Η Δήμαρχος ανέλυσε την οικονομία της περιοχής, καθώς και τις συνήθειες των κατοίκων. Αργότερα, επισκεφθήκαμε ένα χώρο όπου περνούν τον χρόνο τους οι ηλικιωμένοι, οι οποίοι με περισσή αγάπη έψησαν για όλους παραδοσιακά εδέσματα.
Η επόμενη μέρα πέρασε όμορφα αλλά και κουραστικά, με ημερήσια εκδρομή στην Βουδαπέστη. Επισκεφθήκαμε το «Παλάτι των Θαυμάτων», ένα εκπληκτικό διαδραστικό αξιοθέατο, όπου μέσα από διασκεδαστικό τρόπο μαθαίνεις για τους νόμους της Φυσικής και του σύμπαντος, καθώς και τις οφθαλμαπάτες! Αργότερα ακολούθησε ξενάγηση στο κτίριο του Κοινοβουλίου.
Η 28η Νοεμβρίου ήταν η ημέρα των παρουσιάσεων. Μαθητές, εκπ/κοι, γονείς, επισκέφθηκαν την αίθουσα κάθε χώρας , έμαθαν παίζοντας Kahoot, διαδραστικά παιχνίδια και άλλες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες. Μετά το τέλος των παρουσιάσεων, οι μαθητές έφτιαξαν παραδοσιακά, χριστουγεννιάτικα μπισκότα!
Στις 29 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο Szeged, στο υδραγωγείο, στο πανεπιστήμιο κλπ, όπου μάθαμε για την ιστορία της πόλης.
Την επόμενη μέρα την περάσαμε πάλι στο σχολείο. Παρακολουθήσαμε μαθήματα, συγκρίνοντας τον τρόπο διδασκαλίας στην Ουγγαρία με τις χώρες μας.
Ήταν μοναδική εμπειρία, η οποία ενισχύθηκε από την ζεστασιά των Ούγγρων.
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ, ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2018
Κινητικότητα στην Ιταλία, 23-29/09/2018
Δύο εκπ/κοί και τρεις μαθητές από το Γ/σιο Βαλτινού συμμετείχαν στην διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+ ?Active Methodologies?, που διεξήχθη στην Cisterna di Latina της Ιταλίας από 23 έως 29 Σεπτεμβρίου 2018.
Την πρώτη ημέρα τους φιλοξενούμενους υποδέχθηκαν θερμά με τραγούδια και τοπικές λιχουδιές οι Ιταλοί μαθητές. Οι φιλοξενούμενοι παρακολούθησαν επίσης μαθήματα στις τάξεις και ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου.
Την δεύτερη ημέρα η ομάδα Erasmus ταξίδεψε στην Ρώμη, όπου ξεναγήθηκε στην Ρωμαϊκή Αγορά και στο Κολοσσαίο, καθώς επίσης και στις διάσημες πιάτσες (πλατείες) της Αιώνιας Πόλης!
Η Τρίτη ημέρα πέρασε στο σχολείο, με τις παρουσιάσεις που είχε η κάθε χώρα. Νωρίς το πρωί η κάθε αποστολή ετοίμασε την αίθουσα που της είχε διατεθεί, ώστε να δεχθεί τους «επισκέπτες». Η Ελλάδα, μεταξύ άλλων, παρουσίασε την «Οδύσσεια». Με διαδραστικό τρόπο προσπάθησε να κρατήσει στα ύψη το ενδιαφέρον των Ιταλών μαθητών και εκπ/κών που τους επισκέφτηκαν. Γι? αυτό, αμέσως μετά την παρουσίαση των βασικών πληροφοριών, ακολούθησαν διαδραστικά παιχνίδια και τεστ, οι νικητές των οποίων έλαβαν δωράκια από την Ελλάδα! Οι Ελληνική αποστολή επισκέφτηκε και τις αίθουσες των άλλων χωρών, μαθαίνοντας και παίρνοντας ιδέες για μεθόδους αποδοτικής διδασκαλίας.
Η τέταρτη ημέρα ήταν κουραστική, αλλά γεμάτη εμπειρίες και εικόνες. Η επίσκεψη στην Πομπηία και στη Νάπολη μας ταξίδεψε στον χρόνο, που φαίνεται να έχει σταματήσει την στιγμή της έκρηξης του Βεζούβιου. Οι μαθητές έμειναν άφωνοι με την τόσο καλά διατηρημένη πόλη, τα χρώματα, τις επαύλεις, τους δρόμους, το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων της Πομπηίας.
Η τελευταία ημέρα πέρασε στην Cisterna. Οι εκπ/κοί είχαν συνάντηση για την αξιολόγηση της δράσης στην Ιταλία αλλά και συνολικά, οργάνωσαν τις επόμενες κινητικότητες και διασαφήνισαν απορίες. Αργότερα επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο της πόλης αλλά και ξεναγήθηκαν σ? αυτή, μαθαίνοντας την ιστορία της. Το βράδυ ακολούθησε αποχαιρετιστήριο δείπνο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική. Όλοι χόρεψαν ταραντέλλα και ο αποχωρισμός έγινε πιο δύσκολος, αφού τα όμορφα πράγματα τελειώνουν γρήγορα?
Mobility to Italy, 23-19/09/2018
Two teachers and three students travelled to Cisterna di Latina in Italy, from the 23rd to the 29th of September, 2018, in order to participate in the Erasmus+ meeting of the Project ?Active Methodologies?.
The local students welcomed their guests with songs and local delicacies on the first day. They had the opportunity to attend classes in the Italian school and see the premises.
On the second day the group travelled to Rome, they were guided in the Agora and the Colosseum , as well as on the piazzas of the Italian capital.
The 3rd day was spent at the school. Early in the morning the teams of each country prepared their classroom for the presentations. The Greek team, among others, presented Homer?s Odyssey. In an interactive way they tried to keep the visitors? interest vivid, and at the end of the presentation the Italian students participated in interactive games, in order to test what they have learnt about Odyssey. The winners got a little prize brought from Greece, but all participants got a Greek delicacy! The Greek team also visited the other countries? classrooms and participated in all kind of interactive games, educational activities like puzzles, knowledge quizzes as well as an escape room! It was an undeniably great experience for all of us, since we got ideas for new teaching and learning methods.
The fourth day was tiring as well as full with emotions and new knowledge. All 5 countries? teams visited Pompeii and Napoli, which travelled them all back in time, as time in Pompeii stopped at the time of the eruption .All the students were amazed at the vivid colors, the mansions and the way of life that the people of Pompeii led.
The last day was spent in Cisterna. The teachers had a coordination meeting to assess the meeting in Italy and organize the following. The Mayor was visited and later, a guided tour in the town took place, and the guests learned about the history of Cisterna. In the evening students and teachers attended a farewell dinner with live music. We all danced traditional Italian dances, which uplifted everyone?s spirit, but made goodbye even harder.
ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΔΟΥΡΕΙΟ ΙΠΠΟ
Οι μαθητές του Γυμνασίου Βαλτινού κατασκευάζουν τον Δούρειο Ίππο για την παρουσίασή του στην συνάντηση στην Ισπανία στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας.
ΤΕΛΟΣ 1ου ΧΡΟΝΟΥ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ERASMUS
Με δύο κινητικότητες, 18-23 Μαρτίου και 23-29 Απριλίου, ολοκληρώθηκαν οι δράσεις για το πρόγραμμα Erasmus+ ActiveMethodologies, στο οποίο συμμετέχει το Γ/σιο Βαλτινού, με σχολεία από άλλες τέσσερις χώρες.
Τον Μάρτιο, το Γυμνάσιο Βαλτινού υποδέχτηκε εκπαιδευτικούς, με τους οποίους συντόνισαν τις δράσεις του προγράμματος καθώς και διαδικαστικά και πρακτικά θέματα που αφορούν την διεξαγωγή των εργασιών και τη συμμετοχή μαθητών. Στην διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα οι εκπαιδευτικοί συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ.Δ.Παπαστεργίου και με αντιδημάρχους, ξεναγήθηκαν στα Μετέωρα, σε χωριά του Πηλίου και, φυσικά, στην πόλη των Τρικάλων. Επισκέφθηκαν το Κέντρο Πολιτισμού της κ. Μαρούλας Κλιάφα, την οποία άκουσαν με μεγάλο ενδιαφέρον να τους παρουσιάζει τη ζωή στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Το Μουσείο Τσιτσάνη τους έφερε σε επαφή με την παράδοση που έχουν τα Τρίκαλα στη μουσική, και ο Μύλος Ματσόπουλου τους ταξίδεψε αρκετά χρόνια πίσω σε μια άλλη εποχή.
Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γευτούν και την Ελληνική Κουζίνα. Στο εργαστήριο του κ.Μπουλογιώργου είδαν τα στάδια κατασκευής του χαλβά, των σιροπιαστών κλπ. Επιπλέον, οι γονείς και οι καθηγητές οργάνωσαν στον χώρο του σχολείου ένα παραδοσιακό γεύμα, στην διάρκεια του οποίου γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί γνωρίστηκαν, μίλησαν, αντάλλαξαν απόψεις για το εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας. Σ? αυτό το σημείο πρέπει να ευχαριστήσουμε ολόψυχα και τις τοπικές επιχειρήσεις, οι οποίες, με την ευγενική προσφορά των προϊόντων τους βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης: Χαλβάδες Μπουλογιώργος, Βιομηχανία ΟΛΥΜΠΟΣ, ΒΙΟΣΑΛ, Οξοποιία ΜΕΤΕΩΡΑ, ΜΑΤΗΣ,ΚΛΙΑΦΑΣ και ΧΑΤΖΗΣ αρτοποιία.
Τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε η 3η συνάντηση, αλλά η 1η με τη συμμετοχή μαθητών. Οι εκπ/κοί Ζαχαράκης Στέφανος και Παπανικολάου Σπυρίδων ταξίδεψαν μαζί με τους μαθητές Κόκκαλη Γεώργιο, Στρωματά Στέφανο και Τσιγάρα Κων/νο στο Madriguerasτης Ισπανίας, όπου παρουσίασαν τις εργασίες του Γ/σίου Βαλτινού στους μαθητές των υπολοίπων χωρών. Η ομάδα κάθε χώρας έπρεπε να «στήσει» την παρουσίασή της. Οι εργασίες της Ελληνικής αποστολής ήταν: 1. Παρουσίαση της Οδύσσειας και κατασκευή του Δούρειου Ίππου 2. Οι Μεγάλες Θρησκείες (Έμφαση στην Ορθοδοξία ?Βάπτιση και Γάμος στην Ελλάδα).
Κατά την παραμονή τους στην Ισπανία, οι αποστολές των χωρών ξεναγήθηκαν σε ένα τοπικό εργοστάσιο οινοποιίας-οξοποιίας, ταξίδεψαν μέχρι την Cuenca όπου επισκέφτηκαν το Μουσείο Δεινοσαύρων, το Μουσείο Επιστημών, καθώς και Πινακοθήκες με έργα Ισπανών καλλιτεχνών.
Όπως και στην Ελλάδα, Ισπανοί γονείς και εκπαιδευτικοί ετοίμασαν το αποχαιρετιστήριο δείπνο, με Ισπανικά εδέσματα.
Η επιστροφή εκπ/κών και μαθητών στο Γ/σιο Βαλτινού αναμενόταν με πολύ ενδιαφέρον, καθώς οι συμμετέχοντες ανέλυσαν στους υπόλοιπους τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και την αποτελεσματικότητά τους.
Η επόμενη κινητικότητα θα είναι στην Ιταλία, τον Σεπτέμβριο.
The end of the 1st year Mobilities of Erasmus+ for Gymnasio Valtinou
Gymnasio Valtinou completed the 1st year of mobilities of Erasmus+ Active Methodologies.
From the 18th till the 23rd of March the school hosted teachers from the four participating countries. They organized the actions to be taken in the following meetings, as well as practical issues concerning the participation of the students. During their stay in Greece the foreign teachers had a meeting with the Mayor of Trikala, Mr D. Papastergiou and his Vice Mayors, they were taken on guided tours to Meteora, the villages of Pelion and, of course, Trikala city. They visited the cultural Center of Ms Maroula Kliafa, who they carefully listened to as she accounted stories from another era, as well as important historical facts about the area. Their visit to Tsitsanis Museum gave them the chance to know who Tsitsanis was, to listen to his songs and know the tradition of Trikala in music, as there are a dozen of composers of great gravity not only in Greece, but also abroad. The visit to Matsopoulos Mill was also impressive, not only because of the rarity of this kind of mills, but also because it has been turned into a cultural center.
The foreign teachers also had the opportunity to taste the local cuisine, with dishes that parents and teachers prepared for a meal that took place at the school, during which parents, teachers and students mingled, in an effort to open the school to the local society. At this point the school feels that they should thank the local companies for offering their products: Boulogiorgos Halva, OLYMPOS Industry, BIOSAL, METEORA Vinegars, MATIS, KLIAFAS and XATZIS bakery.
In April (23rd-29th) the 3rd project meeting took place in Spain.It was the 1st meeting with the participation of students.The teachers Zacharakis Stefanos and Papanikolaou Spyridon accompanied the students Kokkalis George, Stromatas Stefanos and Tsigaras Konstantinos to Madrigueras, Spain, where they had to present to the rest of the students, parents and teachers the projects of the Greek team, which were the following: 1. Presentation of Odyssey and manufacturing of the Troian Horse 2. The Great Religion (Emphasis on Orthodox Christians-Baptism and Wedding).
During their stay in Spain the foreign teams were guided to a local Wine and Vinegar Industry, they travelled to Cuenca where they visited the Dinosaur Museum, The Science Museum and Galleries with works of Art by Spanish artists.
The farewell dinner took place at the school gym, with the participation of the local community, parents, teachers and students, who had prepared local Spanish dishes and delicacies.
Everybody was looking forward to the return of the Greek team ,as the participants analysed the methodologies used in Spain and their output.
The next mobility will take place in Italy in September.
ERASMUS+ PROJECTS
FIRST TRANSNATIONAL MEETING IN ALBACETE, SPAIN
OUR STUDENTS DRAW THE GREEK LOGO
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΑΛΤΙΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+.
Σε ακόμα ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα συμμετάσχει το Γυμνάσιο Βαλτινού. Πρόκειται για το ERASMUS + KA219 (συμπράξεις αποκλειστικά μεταξύ σχολείων) με τίτλο ?A Journey to Active Methodologies, European Union Bond? και συντονίστρια χώρα την Ισπανία. Εκπαιδευτικοί από τις πέντε χώρες-εταίρους του Προγράμματος είχαν την πρώτη συντονιστική συνάντηση στο Albacete της Ισπανίας από 5-11 Νοεμβρίου 2017. Το Γυμνάσιο Βαλτινού εκπροσώπησαν οι εκπαιδευτικοί κ. Μπαρούτα Γεωργία (ΠΕ06 Αγγλικής Γλώσσας) και η κ. Παπαβασιλείου Βασιλική (ΠΕ19 Πληροφορικής). Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, και σε ένα σεμινάριο Νευροδιδακτικής και Νέων Μεθοδολογιών, το οποίο διεξήχθη στο Εκπαιδευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Castilla La Mancha στο Abacete. Ισπανοί εκπαιδευτικοί, αλλά και οι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο Erasmus+ εκπαιδευτικοί, επιμορφώθηκαν από καταξιωμένους Ισπανούς επιστήμονες, οι οποίοι βρέθηκαν από την Μαδρίτη στο Αλμπαθέτε για το συγκεκριμένο επιμορφωτικό σεμινάριο.
Τον Μάρτιο το Γυμνάσιο Βαλτινού θα υποδεχτεί εκπαιδευτικούς από σχολεία της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, για την διεξαγωγή της 2ης Συντονιστικής Συνάντησης.
Ο επίσημος ιστότοπος του προγράμματος είναι: erasmusactive.wordpress.com