ΔΙΗΜΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 8 ΚΑΙ 9 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Στις 8 και 9 Ιανουαρίου 2016 το Γυμνάσιο Βαλτινού πραγματοποίησε διήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στην Αθήνα στα πλαίσια προγραμματισμένης επίσκεψης του σχολείου μας στη Βουλή των Ελλήνων.

Την Παρασκευή, 8 Ιανουαρίου, ημέρα άφιξής μας στην Αθήνα,  περιηγηθήκαμε στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη. Περπατήσαμε στην οδό Ηρώδου του Αττικού, επισκεφτήκαμε  το Ηρώδειο και τον Άρειο Πάγο και απολαύσαμε τη θέα της ηλιόλουστης Αθήνας από ψηλά. Μείναμε εντυπωσιασμένοι από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και τα μοναδικά του εκθέματα. Θαυμάσαμε τμήματα του Παρθενώνα και κυρίως τις Καρυάτιδες. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την μοναδική αρχιτεκτονική του Παρθενώνα και την ιστορία του καθώς και τον τρόπο και τις τεχνικές χρωματισμού των αρχαίων αγαλμάτων.

Την επόμενη ημέρα, Σάββατο 9 Ιανουαρίου επισκεφτήκαμε το κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Βασιλίσσης Σοφίας. Εκεί είδαμε εκθέματα δύο ορόφων που ήταν και σχετικά με την επίσκεψή μας στη Βουλή: το τμήμα των εθνικών κειμηλίων της μόνιμης συλλογής του μουσείου και την έκθεση Βαλαδώρου που φιλοξενούνταν στο μουσείο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η συλλογή Βαλαδώρουπεριελάμβανε πάνω από 300 εικόνες, πολυάριθμα εκκλησιαστικά, αρχαία και νεότερα αντικείμενα. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής ξεχωρίζει ένα μοναδικής σημασίας εύρημα, ένας σπάνιος χρυσοκέντητος επιτάφιος που χρονολογείται στον 14ο αιώνα και συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της βυζαντινής τέχνης.

Στη συνέχεια και επειδή ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος αν και βρισκόμασταν στον Ιανουάριο διασχίσαμε ένα μέρος του Εθνικού κήπου και καταλήξαμε στο Ζάππειο Μέγαρο όπου και ξεκουραστήκαμε για λίγο.

Κατόπιν επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων όπου είχαμε μια θαυμάσια ξενάγηση. Αρχικά σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την ιστορία του κτηρίου. Στη συνέχεια ανεβήκαμε από την εντυπωσιακή σκάλα που οδηγεί στην αίθουσα «Ελ. Βενιζέλου». Εντυπωσιαστήκαμε από τη ζωφόρο που απεικόνιζε την ιστορία του Ελληνικού έθνους από την αρχή της επανάστασης του ?21 μέχρι τον ερχομό του Όθωνα στο Ναύπλιο, τότε πρωτεύουσα της Ελλάδας. Παρακολουθήσαμε βίντεο σχετικά με την νεότερη ιστορία της χώρας μας και κυρίως την δικτατορία του Γ. Παπαδόπουλου και την επιστροφή της Ελλάδας στη Δημοκρατία. Θαυμάσαμε τα εκθέματα της αίθουσας: ένα σπάνιο αρχείο εφημερίδων, φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα σημαντικών πολιτικών προσώπων.

Τέλος μεταβήκαμε στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής και καθίσαμε στα βουλευτικά έδρανα. Η ξεναγός μας έδωσε πληροφορίες για τις θέσεις των βουλευτών των κομμάτων και τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι ονομαστικές ψηφοφορίες. Εντυπωσιαστήκαμε από την γυάλινη οροφή της αίθουσας και το φυσικό φως που την πλημμύριζε.

Το απογευματάκι της ίδιας μέρας αναχωρήσαμε για το Βαλτινό ενθουσιασμένοι από τις εμπειρίες μας στην Πρωτεύουσα.