ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ 11-12-15

Το Γυμνάσιο Βαλτινού πραγματοποίησε στις 11 Δεκεμβρίου 2015 εκδρομή εκπαιδευτικού χαρακτήρα στην Καλαμπάκα. Αρχικά οι μαθητές και των τριών τάξεων του σχολείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Παιδείας που τέθηκε σε λειτουργία πριν δύο μήνες. Μέσα σε προθήκες εκθεμάτων εκτίθενται βιβλία, τετράδια, λευκώματα απ' τη σχολική ζωή Π/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης μιας άλλης εποχής. Ανάμεσα στον πνευματικό πλούτο ξεχωρίζουν τα έργα των Διαφωτιστών του Γένους και η Γραμματική του Λάσκαρη. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με παλιά ξύλινα θρανία οι μαθητές κλήθηκαν να γράψουν με κονδύλι και μελανοδοχείο. Ο μαυροπίνακας και οι παλιοί χάρτες ξύπνησαν τις παιδικές μνήμες των συνοδών καθηγητών που αναβίωσαν ένα κομμάτι της χαμένης νιότης τους.
Στη συνέχεια έγινε επίσκεψη στην Ιερά Μονή Ρουσάνου όπου η ηγουμένη ξενάγησε τους μαθητές μιλώντας τους για την ιστορία του μοναστηριού και την αγιογράφησή του. Οι μαθητές γνώρισαν τη βυζαντινή τέχνη της αγιογραφίας όχι μόνο από τις τοιχογραφίες της μονής αλλά και μέσα από την επίσκεψη στο εργαστήριο αγιογραφίας που λειτουργεί στην πόλη της Καλαμπάκας. Έμαθαν την τεχνοτροπία της εικονογράφησης και θαύμασαν παλαιές εικόνες από Ορθόδοξους Ναούς των Βαλκανίων.

Η εκδρομή ολοκληρώθηκε πετυχαίνοντας το διδακτικό στόχο της που ήταν η γνωριμία με την Νεοελληνική Εκπαίδευση και τη βυζαντινή αγιογραφία.