COMENIUS - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ 1Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ MORENI ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ,14-19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
ΤΡΙΤΗ,15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Η ημέρα ξεκίνησε με το θερμό καλοσώρισμα από τον Δήμαρχο του Moreni στο Δημαρχείο της πόλης. Είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε για την οικονομία της περιοχής, τις δυσκολίες και τις προοπτικές ανάπτυξης και να δούμε και κάποια από τα έργα που γίνονται στην πόλη σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε προς το Liceul Teoretic I.L. Caragiale. Οι μαθητές εκεί μας υποδέχτηκαν με «ψωμί και αλάτι», ένα παραδοσιακό καλοσώρισμα, μέρος της Εθνικής τους Κληρονομιάς. Το ψωμί ήταν μια «κουλούρα», την οποία εμείς συναντάμε σε γάμους και ήταν το πρώτο στοιχείο που μας έκανε να υποψιαστούμε ότι έχουμε κι άλλα κοινά και ανυπομονούμε να τα ανακαλύψουμε και ενισχύοντας την άποψή μας ότι έχουμε πιο πολλά πράγματα που μας ενώνουν ως λαούς, απ? ό, τι μας χωρίζουν.
Ακολούθησαν ομιλίες της Διευθύντριας και της συντονίστριας του προγράμματος, κας Mirandolina Matei. Απολαύσαμε τα ζεστά χαμόγελα και καλοσώρισμα των μαθητών,και αισθανθήκαμε ότι ήταν οι δικοί μας μαθητές. Το παιχνίδι του καλοσωρίσματος ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό, καθώς κάθε χώρα έπρεπε να μαντέψει με βάση κάποια γεωγραφικά και πολιτιστικά στοιχεία, ποια ήταν και να της δοθούν τα αναμνηστικά δωράκια που ήταν κούπες με τον τίτλο του προογράμματος και το όνομα κάθε χώρας με φωτογραφίες παραδοσιακών στολών. Υπήρχαν επίσης και μαγνήτες με βασικά αξιοθέατα της Ρουμανίας τα οποία είτε θα επισκεπτόμασταν είτε θα ήταν το επίκεντρο συζήτησης λόγω του πολιτισμικού-πολιτιστικού ενδιαφέροντος που παρουσίαζαν.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις (ΡΡΤ) που είχε ετοιμάσει η κάθε χώρα και που περιείχαν πληροφορίες για την οικονομία, τις κύριες πόλεις, στοιχεία για το εκπαιδευτικό τους σύστημα και πολιτιστικά-πολιτισμικά σημεία αναφοράς. Aκολούθησαν συνομιλίες για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες κάθε εταίρου στο πρόγραμμα, καθώς και αναφορές σε πιθανά προβλήματα που ίσως προκύψουν και τρόποι αντιμετώπισής τους. Ένα άλλο σημαντικό θέμα ήταν η ιστοσελίδα του προγράμματος, η οργάνωσή της και τι θα πρέπει να περιέχει(*). Εξηγήθηκε από τους Νορβηγούς εταίρους η δραστηριότητά μας στο e- twinning, καθώς ήταν αρμοδιότητά τους και συνεχίσαμε με τον προσδιορισμό και τις αρμοδιότητες της Μαθητικής Επιτροπής Σοφών και την Διακρατική Μαθητική Επιτροπή Σοφών.
Η ημέρα ολοκληρώθηκε με την αξιολόγηση της συνεδρίας, η οποία κρίθηκε επιτυχής, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν στην λήψη αποφάσεων για τα επόμενα βήματα, λαμβάνοντας υπ?όψιν τον αρκετά μεγάλο αριθμό (8) των συμμετεχόντων χωρών.
ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Κάναμε το πρώτο σχετικό με το πρόγραμμα ταξίδι στο «Παλάτι του Λαού» στο Βουκουρέστι όπου είχαμε και μία ξενάγηση από ξεναγό του Κοινοβουλίου της Ρουμανίας,ο οποίος εξήγησε το ρόλο του κτιρίου στην ιστορία και στο κομμουνιστικό καθεστώς της χώρας.
Η επίσκεψη στο Village Museum που ακολούθησε, μας απέδειξε και πάλι ότι υπάρχουν κοινά βιώματα και στις οκτώ χώρες, καθώς αυτά που είδαμε για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής σε διάφορες περιόδους της ιστορίας της Ρουμανίας, οι παραδόσεις, τα γεωργικά αντικείμενα, ξύπνησαν στους περισσότερους συμμετέχοντες μνήμες και εικόνες από τα αγροτόσπιτα των οικείων χωρών, ή και των γιαγιάδων μας. Τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις μας συνόδευσαν και στο Romanian Peasant?s Museum και σε μία παραδοσιακή τοπική αγορά.
Η ημέρα τελείωσε με μία 2/ωρη συζήτηση πάνω στα κοινά στοιχεία όσον αφορά τα ήθη και τις παραδόσεις, καθώς και βασικές διαφορές που παρατηρήθηκαν, κυρίως στην αρχιτεκτονική.
ΠΕΜΠΤΗ,17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Η επίσκεψη στο Μουσείο Εθνογραφίας στην πόλη Brasov ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα, όπως επίσης και η επίσκεψη στο κάστρο Bran, όπου έγινε σαφής διαχωρισμός ανάμεσα σε μύθο και πραγματικότητα και όσον αφορά τον θρυλικό Vlad, τον γνωστό σε όλους Κόμη Δράκουλα. Μάθαμε τον λόγο της δημιουργίας του κάστρου στο συγκεκριμένο σημείο και είδαμε εκθέματα, όπως στολές και πανοπλίες της εποχής, έπιπλα αλλά και προσωπικά αντικείμενα των βασιλέων που κατοικούσαν στο κάστρο.
Ακολούθησε μία ομολογουμένως άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση σχετικά με τους μύθους των χωρών μας και πώς συνδέονται με την πραγματικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά. Ο απολογισμός της ημέρας ήταν θετικός ,και όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία διαφωτιστική εμπειρία.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013
Καθορίστηκε ο τρόπος επιλογής της Επιτροπής Αξιολόγησης καθώς και οι υποχρεώσεις των εταίρων.
Ακολούθησε συζήτηση και πάρθηκε απόφαση για τις εργασίες που θα πρέπει η κάθε χώρα να παρουσιάσει στην επόμενη συνάντηση στην Τουρκία:
1.Μία συλλογή από μαγνητοσκοπημένες παραδόσεις που έχει ο κάθε λαός σε σημαντικές στιγμές της ζωής.
2.Παρουσίαση (ΡΡΤ) με παραδόσεις, ήθη και έθιμα που έχουν οι άνθρωποι σε γεννήσεις, γάμους, βαπτίσεις κ.λ.π.
Ακολούθησαν συζητήσεις και τελικές αποφάσεις για τις ημερομηνίες μετακίνησης σε Νορβηγία και Ισπανία καθώς επίσης και προσπάθεια εύρεσης λύσης σε κάποιες δυσκολίες που τέθηκαν από τους Ισπανούς εταίρους.
Αποφασίστηκε επίσης η χρήση των Κοινωνικών διαδικτυακών μέσων για πιο άμεση επικοινωνία αλλά και ανταλλαγή απόψεων και στοιχείων ανάμεσα στους μαθητές αλλά και τους καθηγητές.
Η κινητικότητα στην Ρουμανία ολοκληρώθηκε με μία συνεδρία αξιολόγησης, στην οποία συμφωνήθηκε ότι θα υπάρξουν αρκετές δυσκολίες λαμβάνοντας υπ?όψιν τις δυσκολίες και τον αριθμό των εμπλεκομένων χωρών, αλλά αυτή είναι και η ομορφιά του προγράμματος: η προσπάθεια να ξεπεράσουμε τις όποιες τυχόν δυσκολίες για όφελος της συνεργασίας και του τελικού προϊόντος.